Skip to main content

Dickens in Tiel


Gepubliceerd – 4 september 2023

Stichting Victoriaans – Dickens Tiel is tijdens de Kerstmarkt van de partij

Door: bestuur Stichting Victoriaans Dickens Tiel

Sinds 2021 is de organisatie van het Dickensfestijn over gegaan in andere handen en is de Stichting Victoriaans Dickens Tiel ontstaan. Het bestuur bestaat uit zeven mensen, die met héél véél passie, dit evenement in leven houden.

Festijn Dickens
Hier komt best veel bij kijken. Om een indruk te geven, lichten we een tipje van deze sluier op. Hoewel we er ook weer geen groot geheim van maken, en dat heeft een reden, komen we hier later op terug. Sowieso is alles wat wij doen vrijwilligerswerk en zijn ook wij afhankelijk van vrijwilligers die ons willen helpen om het evenement te doen slagen. En zo komen we op de reden die wij eerder in dit stukje noemden.

Door de vervelende Corona-periode, waardoor het evenement twee keer niet plaats kon vinden, zijn wij best een aantal van onze figuranten kwijt geraakt. Het aantal stond op ongeveer 200 en we zitten nu ongeveer op de helft. Dus je begrijpt dat wij naarstig op zoek zijn naar nieuwe figuranten, die deze passie met ons willen delen.

Sponsoren
Natuurlijk zijn er, aan het realiseren van een dergelijk evenement, kosten verbonden. Denk aan het aanschaffen van attributen om de binnenstad om te toveren naar de tijd van Dickens, dus begin 19e eeuw. Gelukkig beschikken wij over een prachtige collectie kleding, waar we zeker 200 figuranten mee aan kunnen kleden. Veel van deze kleding is geschonken door lieve mensen, maar ook zelf gemaakt door creatieve vrijwilligers/figuranten. Uiteraard ontbreken, naast de prachtige kleding, de pruiken en sierlijke hoeden, niet. Als stichting hebben we te maken met verschillende kosten, waaronder het aanschaffen van nieuwe pruiken. Al deze spullen, kleding en attributen staan ergens opgeslagen en moeten verzekerd zijn. Zo’n verzekering is een jaarlijks terugkerende kostenpost. Daarnaast investeren wij als Stichting in materialen, die het Dickensfestijn meer gezicht geeft. Denk hierbij aan oude fruitkisten, jute zakken, oud ondergoed aan een wasrekje, groente en fruit. Gelukkig hebben wij een vijftiental sponsoren bereid gevonden om ons financieel te steunen. Daarnaast hebben wij het fenomeen “Vriendje Van!” in het leven geroepen. Met een terugkerend, jaarlijkse bijdrage, doneer je een bedrag in de kas van Stichting Victoriaans Dickens? Je kiest je eigen bijdrage en wij zijn je dankbaar voor ieder bedrag.

Dit helpt ons als Stichting en iedereen die zich er mee verbonden voelt.

Na de Corona-periode bleek Kerst 2022 niet haalbaar voor de Stichting om een goed Dickens Festijn neer te zetten. Met pijn in ons hart hebben we het noodgedwongen moeten annuleren. Gelukkig gaan wij dit jaar wel weer “acte de présence” geven tijden de Kerstmarkt in Tiel. We hebben, samen met Hart van Tiel, de handen in één geslagen om er een mooi festijn/kerstmarkt van te maken. Daarom zouden wij het fijn vinden als jullie deelgenoot worden.

Noteer de datum vast in je agenda
17 december a.s. vanaf 12.00 uur begroeten wij je graag in Dickens Town Tiel.

Draag je Stichting Victoriaans Dickens Tiel een warm hart toe en wil je ons steunen, kan dat op de volgende verschillende manieren:

Heb je altijd al eens aan het Dickensfestijn mee willen doen, geef je op via: figuranten@victoriaans-dickens-tiel.nl Je wordt dan, via de mail, door ons benaderd met verdere informatie. Zou je “Vriendje Van!” willen worden, kijk op www.victoriaans-dickens-tiel.nl

Hier vindt je een QR-code, scan deze code en bepaal zelf je bedrag. Wij hopen je, enthousiast gemaakt te hebben en willen je graag de hand schudden op 17 december 2023 tijdens de Kerstmarkt of als je besluit figurant te worden, op één van de pasavonden…   

Het wordt jouw creatie: deftig, werkvolk of straatschoffie… wij hebben de passende outfit!!