Skip to main content

Exposities Kunstkabinet

Tag(s): ,

Gepubliceerd – 24 april 2024

Vrijheid

Tot 11 mei zijn er twee exposities te zien bij het KunstKabinet. In het kader van 5 mei organiseert dit kunstenaarscollectief, bestaande uit Andrea van Sloterdijck, Truus Thijssen, Gert van Otterloo, Jeannette van der Schaaf en Maree Jongbloed, ieder jaar een expositie over het thema Vrijheid. Deze expositie is te zien in de Hyacinthuskapel.

Bert Megens, een van de deelnemende kunstenaars, heeft een ontroerend mooi portret gemaakt van Navalny. Het portret heeft een ereplek gekregen in de kapel.

Het maakt ons bewust van de waarden als vrijheid van meningsuiting en dat het leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is in deze wereld.

Verdere zijn er werken te zien van o.a. Molly Verdegaal, Jeannette van der Schaaf, Anneke Snoep en Gert van Otterloo.

De dijk en de rivier

Rudy van Amersvoort exposeert in het KunstKabinet in Tiel.

Tegelijkertijd is er op de begane grond, naast de werkruimte van het kunstenaarscollectief, de tentoonstelling DE DIJK EN DE RIVIER te zien.

Rudy van Amersvoort woont aan de dijk en met enige regelmaat maakt hij prenten of schilderijen van de dijk en de rivier die hij vanuit zijn werkkamer ziet. Het is een steeds terugkerend thema. Hij maakt daarbij gebruik van verschillende materialen en technieken. Mooi om te zien hoe je dit thema op een steeds verrassende wijze kunt benaderen.

Anderhalf jaar was de dijk langs de Waal in Tiel afgesloten. Nu gaat de dijk weer open voor publiek! Velen zullen blij zijn weer langs de Waal te kunnen wandelen en fietsen. Blij om opnieuw te genieten van de vergezichten en van het licht en de kleuren die telkens veranderen. Nergens is het landschap zo overzichtelijk als wanneer je op de dijk staat. Vele Tielenaren missen deze wandeling en heel veel fietsroutes gaan over de dijk.

Het leek het KunstKabinet dan ook een goed idee om het werk van Rudy met het thema DE DIJK EN DE RIVIER te laten zien.

Werk van Rudy van Amersvoort is o.m. opgenomen in de collectie van het Regionaal Museum en Regionaal Archief in Tiel en de Provincie Gelderland. Ook heeft hij wandschilderingen en grafische opdrachten uitgevoerd.

Zijn opleiding volgde hij onder meer op de kunstacademie in Arnhem.

Verdwenen schotbalksluis

In het kader van de dijkverzwaring exposeert Maree Jongbloed een schilderij in de vitrine op de bovenverdieping. Zij heeft in 2002 de schotbalksluis (1877) aan het einde van het Innundatiekanaal bij de Waal geschilderd. Deze historische  schotbalksluis is nu verwijderd.

De twee tentoonstellingen zijn te zien van vrijdag 5 april t/m 11 mei.
Het KunstKabinet / Hyacinthuskapel                Contact: kunstkabinettiel@gmail.com
Dominicushof 120, Tiel

Open op:
Dinsdag- en donderdagmorgen                               10.00 – 13.00 uur
Vrijdag- en zaterdagmiddag en Koopzondag              13.00 – 17.00 uur