Skip to main content

De natuur levert fantastische foto’s op

Tag(s):

Gepubliceerd – 28 oktober 2023

Klazien Kooijman-Wesseling interviewt Lia Steenbergen-Baas

In september waren er fantastische foto’s van Lia Steenbergen-Baas in de Synagoge in Buren. Omdat het eerste weekend van de expositie samenviel met de Nationale Monumentendag en het tweede met Visscher’s Classic Cars, waren er veel mensen op de been in de regio. Dit leverde maar liefst 246 bezoekers aan de tentoonstelling op, waaronder 7 buitenlandse toeristen. Lia en haar echtgenoot Dick Steenbergen, bekend van zijn verhalen in de Passewaaijer, kijken vol trots terug op een geslaagde eerste solo-expositie.

Onderwerpen

De expositie betrof een selectie van Lia’s beste foto’s van de afgelopen jaren. Deze vertellen een verhaal van persoonlijke emoties en belevingen. Dieren-, natuur- en landschapsfotografie vormden de hoofdmoot, maar er waren ook een paar portretten en zelfgemaakte fotoalbums te zien. Lia: ‘Ik hoop dat mijn foto’s de bezoekers raken en dat ze een nieuwe betekenis geven aan de dingen die we normaal gesproken als vanzelfsprekend beschouwen.’ Het waren twee indrukwekkende weekenden, een originele manier om haar 60e verjaardag te vieren en inspiratie genoeg voor een nieuw fotoalbum.

Rode draad

‘Mijn passie voor fotografie is ontstaan toen ik op mijn 13e verjaardag van mijn ouders een camera kreeg, een Kodak Instamatic een automaatje. Deze werd opgevolgd door een Minoltacamera met meer mogelijkheden zodat ik zelf sluitertijd en diafragma kon instellen. Laatstgenoemde analoge camera heb ik nog steeds, maar tegenwoordig maak ik alleen digitale foto’s. Kennis hiervoor heb ik opgedaan door diverse workshops/cursussen te volgen. Naast het fotograferen van dieren, natuur en landschappen leg ik ook gelegenheden (feestjes e.d.) vast op de gevoelige plaat. Tijdens vakanties ga ik niet op stap zonder camera. Mijn passie voor fotografie is duidelijk terug te zien in mijn werk,’ aldus Lia.

Workshops volgen en veel oefenen

De teamleider op haar werk bewonderde Lia’s foto’s en adviseerde haar om iets met deze passie te doen. Dit is de eerste aanzet geweest voor het exposeren van mijn fotowerk.

‘Ik ben begonnen met workshops digitale fotografie en het bewerken van foto’s te volgen in de studio van een fotograaf in Beneden Leeuwen. Oefening baart kunst, maar ook een band.’ Lia vroeg deze fotograaf haar foto’s af te drukken en in te lijsten. Zijn vakkundige werk leverde een zeer verzorgde tentoonstelling op. Lia ging meer workshops volgen. Rob Doolaard, natuur- en dierentuinfotograaf, werd haar grote inspirator. Prachtige dierenfoto’s zijn hier het resultaat van. ‘Ik ging op zoek naar meer. Op Facebook kwam ik de Foto7daagse tegen van Mischa de Muynck’, vertelt Lia. ‘Een week lang krijg je dagelijks een opdracht met tips en tricks erbij. Zo word je gestimuleerd om creatief na te denken over de foto die je kunt insturen net als duizenden andere fotografen. De beste foto’s komen online.’

Fotoclub Passewaaij

Vanaf het ontstaan van de Passewaaijse fotoclub is Lia een enthousiast lid hiervan. Inmiddels heeft zij er een ‘bestuursfunctie’. ‘Wij komen elke 4e vrijdagavond van de maand bijeen in de Stater om onze foto’s te bespreken en met een nieuwe opdracht naar huis te gaan. Soms gaan we op stap om samen foto’s te maken en van elkaar te leren.’

Vervolg expositie in Vrijthof

Wie de expositie in Buren heeft gemist en veel van natuur- en dierenfoto’s houdt, is hier een tip: Van 9 april tot 4 juni 2024 exposeert Lia haar mooiste foto’s in Vrijthof in Tiel! Lia’s eigen favoriet, de eikelmuis, een zeldzaam dier dat geen muis is en geen eikels eet, zal daar ook aanwezig zijn.

Ga vooral kijken, is mijn advies, het is ook nog eens gratis!