Skip to main content

Iconen in de Hyacinthuskapel


Gepubliceerd – 24 november 2023

Vensters van de Eeuwigheid

Thea Boelen te gast bij het Kunstkabinet. Vanaf 5 december zijn in de sfeervolle Hyacinthuskapel de iconen te bewonderen van Thea Boelen. Thea, die sinds 1972 in Tiel woont, heeft de opleiding tot Hollistisch therapeut en Reikimaster gedaan en was werkzaam tot haar pensionering.

Haar passie om iconen te “schrijven” zoals de juiste benaming luidt voor het maken van iconen, ontstond al vroeg. Haar vader gaf haar ooit een grote poster met de afbeelding van 3 engelen. Ook haar kerkboekje bevatte veel mooie plaatjes van heiligen, ze vond ze prachtig. Toen wist ze dat ze die wilde gaan schilderen. Maar eerst moest ze goed leren tekenen en kalligraferen vertelde haar een oude iconenschilder in het Benedictijner klooster in Oosterhout.

In 2000 begon ze onder leiding van Gert Hüsstege met het maken van de icoon Moeder Gods van het Teken, de advent icoon. En als meesterstuk maakte ze ….de Drie Engelen! Iconen maken is heel arbeidsintensief en meditatief. Het prepareren van een linnen doek op een houten plank met krijt, het tekenen en het beschilderen met wel 100 dunne lagen met natuurlijke pigmenten is een oefening in geduld. De pigmenten worden aangemaakt met eigeel als bindmiddel en water. Als de icoon klaar is en helemaal droog wordt er een laklaag aangebracht. Bij de Byzantijnen worden de iconen heel feestelijk gewijd. Vroeger konden veel mensen niet lezen en vertellen de iconen het bijbelse verhaal en het leven van de heiligen en martelaren.

De expositie:
Hyacinthuskapel – Dominicushof 120 te Tiel
05 december2023 tot 16 januari 2024

De Hyacinthuskapel is geopend
Dinsdag-  en donderdagmorgen 10.00 – 13.00 uur
Vrijdag- en zaterdagmiddag 13.00 – 17.00 uur
Koopzondag 13.00 – 17.00 uur